Šest crkava proglašeno za spomenike kulture

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici šest crkava za spomenike kulture.

Spomenikom kulture proglasila je crkvu Svetog arhanđela Gavrila u Šopiću, crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, crkvu Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Varni, crkvu Svetog arhangela Mihaila u Jabučju i crkvu Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima.

Crkva Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, opština Ljig, sagrađena je 1865. godine i u njoj se nalazi vredna zbirka od 18 ikona koje je početkom 19. veka uradio nepoznati zograf, dok je carske dveri naslikao Dimitrije Posniković, a 12 štafelajnih ikona rad su domaćih i ruskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka.

Spomenik kulture Svetog arhangela Mihaila u Jabučju, opština Lajkovac, izgrađen je na mestu gde je 1826. godine seoski starešina Jovan Velimirović-Šarenac podigao crkvu brvnaru u kojoj je kao ktitor i sahranjen, a iznad ulaznih vrata sadašnje crkve nalazi se uzidana mermerna ploča koja kaže da je bogomolja podignuta 1844. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Crkva Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima baštini raznorodne umetničke i vizuelne obrasce koji svedoče o značajnim istorijskim događajima na tom prostoru i opštim tokovima srpske crkvene umetnosti i kulture 18. i 19. veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Ministar Momirović u poseti Lazarevcu (VIDEO)
Next post Održana 36. sednica opštinskog Veća opštine Lajkovac (VIDEO)