Snežani Đenić uručena nagrada “Dimitrije Tucović” u Gradskoj biblioteci Lazarevac (VIDEO)

U znak sećanja na istorijsku ličnost, hrabrog novinara, pisca i borca za mir i socijalnu pravdu Dimitrija Tucovića, danas je dodeljena istoimena nagrada u Gradskoj biblioteci u Lazarevcu.

Nagrada je dodeljena iz oblasti istraživačko novinarstvo, koje doprinosi saznanjima istine i važnim činjenicama i tokovima života i rada Dimitrija Tucovića. Na kokurs je pristiglo četiri prijave, od toga se prijava istoričarke Snežane Đenić izdvojila po kompleksnosti i kompletnosti materijala. Članovi žirija su se jednoglasno složili da nagrda ode u njene ruke. Dodeli nagrade je prisustvovao zamenik predsednika opštine Tomislav Rikanović. Žiri je radio u sastavu Jasmine Ninkov direktorke Biblioteke grada Beograda, Milene Mićić Glavonjić i Jasmine Ivanković direktorke Biblioteke „Dimitrije Tucović“ koja se obratila medijima.

„Povodom dana biblioteke ustanovljena je nagrada „Dimitrije Tucović“. Naša biblioteka nosi naziv od 1986.godine po novinaru, pravniku i velikom borcu  za prava ljudi i radnika Dimitriju Tucoviću. Ideja je bila da promovišemo patriotske i humane ideje za koje se i Tucović zalagao. Uslov za konkur je bio taj da je rad objavljen ili emitovan u periodu od 10. maja 2021. do 10. maja 2023.godine, u obzir su dolazile sve novinarske forme. Nagrada će se dodeljivati bijenalno, na svake dve godine. Nagrade ima za cilj da motiviše novinare, istoričare i istraživače da o Tucovićevom životu više pišu i objavljuju“.

Ovogodišnja dobitnica nagrade je iskazala svoje veliko zadovoljstvo i zahvalnost. Pored toga je otkrila u čemu je našla inspiraciju.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da primim ovu nagradu od svojih kolega i na tome sam im neizerno zahvalna. Inspiracija je sigurno život i delo Dimitrija Tucovića koji je bio veliki čovek, humanista i pacifista. Zauvek je povezao Zlatibor i Lazarevac. Na Zlatiboru  je rodjen, a u ukolini Lazarevca je dao život za svoju otadžbinu u Kolubarskoj bici. Ova nagrada upravo i dokazuje tu vezu i zaista osećam veliki ponos zbog toga.“

Đenićeva je dodala da su joj najviše privukla pažnju pisma sa fronta, kako i sa koliko ljubavi i poštovanja Tucović piše svom ocu, ali i njegovo odbijanje povlačenja sa fronta uz rečenicu „Danas je svim Srbima mesto na frontu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Brojne aktivnosti ovog leta za PSD “Ćira” iz Lajkovca
Next post U prostorijama Bokserskog kluba “Greatest” održana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi (VIDEO)