U lazarevačkoj biblioteci obeleženo 45 godina postojanja Srpsko-kanadskog udruženja pisaca

Davne 1976. godine, članice Udruženja “Majka i dete” iz Toronrta (Kanada) uputile su pismo vanvremenskoj srpskoj književnici, Desanki Maksimović u kome su izrazile želju da im bude gošća na proslavi 8. marta, u organizaciji  ovog, tada tek osnovanog udruženja.

Kada je objavljeno u javnosti da najpoznatija srpska pesnikinja dolazi u Toronto, svi su pohrlili da se sretnu sa njom. Društva i organizacije su priredili specijalne dočeke, ugovoreni su susreti na kanadskim univerzitetima i u univerzitetskim bibliotekama, na Katedri za slavistiku, organizovane su posete muzejima i umetničkim galerijama.

Na njenu inicijativu održan je i pesnički skup.   Poezija je tada postala deo života tamošnjih srpkinja koje su odlučile da osnuju udruženje sa njenim imenom , što je i učinjeno u maju 1978. godine, a udruženje poseduje jedinstven dokument: Autorizaciju sa potpisom Desanke Maksimović.

45 godina kasnije, ovo udruženje i dalje postoji i na najlepši mogući način razvija, širi i čuva ljubav prema lepoj reči koja povezuje kanadske i srpske pisce i sve zaljubljenike u književnost i umetnost u svakom smislu.

U biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu, danas je obeležen ovaj  jubilej na najlepši mogući način.

Program je vodio i zdravice govorio vajar iz Lajkovca, Milutim Ranković, inače član ovog udruženja, gost je bio aforističar Radoje Blažić, a svoje stihove prezentovala je predsednica udruženja “Desanka Maksimović”. Zorica Mišić.

“ Udruženje broji preko 200 članova, sarađujemo sa Srbijom, ali i sa drugim zemljama i kontinentima.

Pre svega negujemo srpski jezik, ćirilično pismo, naši članovi pišu knjige koje mi promovišemo, organizujemo predstave, imamo članove koji slikaju, tako da imamo i galerijski prostor, a organizujemo i pesničke i književne večeri” rekla je ona.

Predsednik Književnog kluba “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca, Petar Mandić, uručio je Zorici Mišić poklon  poemu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Bogat program Centra za kulturu Lazarevac i tokom septembra i oktobra
Next post Priča o Milutinu nema kraja – nova priznanja za lajkovačkog vajara