Vodenice- budućnost srpskog turizma (VIDEO)

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić posetio je danas opštinu Lajkovac.

Krkobabić je u pratnji svojih saradnika i opštinskog rukovodstva obišao etno kompleks Kumova vodenica u naseeljenom mestu Markova crkva, gde je sa domaćinima i prisutnim gostima razgovarao o očuvanju starih zanata, o lepoti vodenica i njihovom značaju, kao i o turističkim potencijalima kolubarskih sela.

“Izdvojili smo sredstva u budzetu Republike Srbije i imamo nameru da pojedinačno  za svakg vodeničara ili vodenicu, koja ispunjava uslove damo bespovratna sredstva. Čuo sam ovde od vas, ljidi koji se time bavite, da je to cifra od 10-15 hiljada evra. Mi imamo stručne ljude u našem nacionalnom timu, utvrdićemo iznos sredstava i ući u obnovu vodenica potočara, ali ujedno treba da pravimo i turističke sadržaje poput ovog ovde”, rekao je on.

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković, zzahvalio je Ministru Krkobabiću na poseti i upoznao ga sa lajkovačkim vodenicama i prirodnim lepotama ovog kraja koji ima izuzetne turističke potencijale.

‘’Srbija je prepoznatljiva po vodenicama i država je sigurno shvatila značaj ne samo vodenica već i sela, pa je iz tog razloga i formirano novo Ministarstvo koje o  svemu tome brine’’ kazao je Živković.

Nakon Kumove vodenice, Ministar je obišao i Sretenovića vodenicu  i valjaricu , tradicionalni zanatski objekat za završnu obradu vunenih tkanina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post RADOVI NA IZVORIŠTU “PEŠTAN”
Next post Pravoslavni vernici danas slave Spasovdan