Ulaganjem u „ozelenjavanje” finansijskog sektora u Srbiji, IFC promoviše finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji, posebno onim koja ulažu u zelene projekte,omogućen je povećan pristup finansijskim sredstvima zahvaljujući liniji od 50 miliona evra koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila AIK Banci a.d. Beograd, vodećoj banci u domaćem vlasništvu. Cilj saradnje je da se poveća dostupnost kredita malim i srednjim preduzećima i razviju nove opcije za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena u Srbiji.

Zahvaljujući investiciji IFC-a, AIK Banka će moći da proširi svoju kreditnu ponudu za mala i srednja preduzeća. Plan je da najmanje 20 odstoovih sredstava bude izdvojeno za kredite u oblasti klimatskih promena.

„Izuzetno nam je drago što će nam sporazum o partnerstvu sa IFC-omomogućiti da otvorimo novo poglavlje u daljem razvoju i unapredimo planove u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG). AIK Banka razvija i jača svoje poslovanje na odgovoran i održiv način, i ima 45 godina dugu tradiciju pružanja podrške razvoju lokalne privrede“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke. „Ova saradnja će nam pomoći da ojačamo i pružimo dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti.“

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni deo srpske privrede, čineći 99 procenata ukupnog broja firmi. Međutim, prema MSME Finance Gap Reportizveštaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranjuovog sektorau Srbiji procenjuju se na 7,59 milijardi dolara, što je ekvivalent za 14 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte u cilju unapređenja poslovanja i ublažavanja efekata uticaja klimatskih promena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala,ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja dostupnim na tržištu. Nova linija IFC-a pomoći će AIK Banci da zadovolji rastuću potražnju za zelenim finansiranjem.

„Sa zadovoljstvom smo pristupili dugoročnom partnerstvu sa srpskom AIK Bankom, sa namerom da podržimo širenje kreditne ponude i jačanje konkurentnosti banke koja posluje na regionalnom tržištu u skladu sa zahtevima dobre prakse“, rekao je Ari Naim, regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. „Ova linija će pomoći AIK Banci da diversifikuje svoj kreditni portfolio i odgovori na rastuću potrebu za finansiranjem malih i srednjih preduzeća,a naročito njihovih projekata u oblasti zelene tranzicije.“

Pored obezbeđivanja sredstava, IFC pomaže AIK Banci da uspostavi okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje (ESG), kao i da bolje proceni uticaje klimatskih rizika u svom portfoliju.

O IFC-u

 IFC – Međunarodna finansijska korporacija je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu. Do sada smo ostvarili saradnju sa više od 100 zemalja, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj, da stvorimo tržišta i prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2022. godini, investirali smo rekordnih 32,8 milijardi dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju. Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka u vremenu u kome su ekonomijeizložene uticajima složene globalne krize. Za više informacija posetite www.ifc.org.

 Pratite nas

www.facebook.com/IFCwbg
www.twitter.com/IFC_org
www.youtube.com/IFCvideocasts
www.ifc.org/SocialMediaIndex
www.instagram.com\ifc_org

 

O AIK Banci

AIK Banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa ukupnom aktivom od blizu 4 milijarde evra i tradicijom dugom više od 45 godina. 2016. godine postala je prva banka iz Srbije koja je izašla na tržište Evropske unije. Kao banka univerzalnog tipa, orijentisana na razvoj,klijentima pružakompletan spektar finansijskih rešenja za preduzeća i pojedince. Posvećena održivom rastu i razvoju, razmeni znanja i iskustva i racionalnim strateškim ulaganjima, Banka je usmerena na dalje širenje svog prisustva i jačanje pozicije na regionalnom tržištu i u Evropi.Za više informacija posetitewww.aikbanka.rs.

 Pratite nas

www.facebook.com/AIKBanka/

www.instagram.com/aikbanka/

www.youtube.com/@aikbankaad

www.linkedin.com/company/aikbank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Rekordan budzet za GO Lazarevac
Next post 45. sednica opštinskog Veća u Lajkovcu (VIDEO)