INFRASTRUKTURNI RADOVI U OPŠTINI LAJKOVAC

Tekst je u okviru projekta iz oblasti projektnog sufinansiranja iz oblasti javnog informisanja pod nazivom ”O svemu sa vama”, koji sufinansira opština Lajkovac. Ovim projektom ukazujemo na realne probleme građana, način njihovog rešavanja i efekte realizacije. Zahvaljujući ovom projektu posetioci portala KISSINFO.rs će iz prve ruke dobijati informacije od značaja za život u opštini Lajkovac čime ukazujemo na značaj uloge građana u poboljšanju rada lokalne samouprave.

Tema: Kako razvoj infrastrukture doprinosi unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta neophodnog za ekonomski razvoj

Na kraju 2022. godine predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković  je rezimirao sve infrastrukturne projekte u protekloj godini, i najavio nove za sledeću godinu. S obzirom da je teška godina za nama, zbog celokupne situacije u svetu, svi planirani veliki infrastrukturni projekti nisu mogli biti realizovani u potpunosti, ali je iskazao zadovoljstvo što je dobar deo radova u toku i da se njihov završetak očekuje  u prvoj polovini 2023. godine.

“Kad sumiramo celu godinu možemo biti zadovoljni i da gledamo da i u narednoj godini nastavimo u istom ritmu. Ono što je sigurno obeležilo 2022. godinu je otvaranje nove fabrike. Kompanija IGB AUTOMOTIVE je počela sa radom 1. decembra ove godine koja zapošljava 200 novih radnika, što je posebno značajno za žensku populaciju jer one teže dolaze do posla. To je veoma važan projekat ne samo zbog radnih mesta, već i zbog toga što će se pozitivno odraziti na budžet opštine Lajkovac, a to znači novi kilometri asfalta, uređenja škola i drugih infrastrukturnih projekata tako da imamo brojne  benefite od otvaranja IGB-a. O proširenju IGB-a ćemo videti u periodu koji je pred nama, ali mnogo zavisi od interesovanja radnika za taj posao, ako bude veliko interesovanje doći će i do proširenja.”

Predsednik je još  rekao da u 2022. godini se nisu mnogo bazirali na asfaltiranja, nego na veće infrastrukturne projekte, kao što je uređenje konaka u samom Lajkovcu, parterno uređenje koje je uveliko u toku sa radovima, zatim izgradnja parkinga u Lajkovcu, a pre neki dan su ugovorili parterno uređenje centra Jabučja čija vrednost radova iznosi 35 miliona dinara. Takođe, osvrnuo se i na projekat “Čista Srbija”, gde je opština Lajkovac ušla među prvim opštinama i gradovima u Srbiji. Planirana je izgradnja 30 km kanalizacione mreže, dva nova  postrojenja, jedan u Lajkovcu i jedan u Bogovađi, i nekoliko kilometara kanalizacione mreže u Rubribrezi. Prva i druga faza radova su završeni u Rubribrezi i Bogovađi, a urađen je i dobar deo u Jabučju. U narednoj godini se očekuje završetak radova u Jabučju,  zatim da se urade ova dva postrojenja u Lajkovcu i Bogovađi i time će se zaokružiti ceo projekat “Čista Srbija” i to bi trebalo da bude u prvoj polovini 2023. godine. To su najvažniji infrastrukturni projekti radovi u ovoj 2022. godini.

O novim  projektima predsednik Živković je rekao:

“Imamo naznaka da će u narednoj godini biti realizovan jedan bitan projekat preko novog Ministarstva  za javna ulaganja koje vodi ministar Marko Blagojević. On je pre toga bio direktor Kancelarije za javna ulaganja koja je zadnjih nekoliko godina dosta  uložila u opštinu Lajkovac. Mi smo 2018. godine aplicirali za projekat zamene svih azbestnih i starih cevi , izgradnji nekoliko podstanica i ostalih propratnih stvari na vodovodnoj mrezi teritorije Lajkovac koji će uticati na poboljšanje snabdevanja vodom naših sugrađana. Taj projekat je prihvaćen još 2018. godine od strane Kancelarije za javna ulaganja, ali zbog pandemije corona virusa projekat je odložen sve do danas. Krajem ove godine dobili smo dopis od ovog ministrstva da će se ovaj projekat realizovati naredne 2023. godine. Vrednost ovih radova je 400 miliona dinara, i to je nešto najvrednije kapitalno za opštinu Lajkovac što bi trebalo da se realizuje.

Još jedna bitna stvar koja bi trebala sledeće godine da se desi zbog  proširenja kopova a u saradnji sa RB Kolubara je selidba Osnovne škole u Skobalju i na osnovu toga OŠ “Dimitrije Tucović” iz Jabučja će dobiti nadoknadu za preseljenje, i od tog novca će se izgraditi  sportska hala u samom Jabučju.

U drugoj polovini godine ćemo se bazirati na asfaltiranje, a posbeno na seoske puteve. Tako da bi to bili neki najbitniji infrastrukturni projekti za sledeću godinu.”

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Novogodišnji koktel OO SNS Lazarevac (VIDEO)
Next post Izborna Skupština OO SNS Ljig (VIDEO)